Biser koji krije Afrika – Maroko

Biser koji krije Afrika – Maroko

Maroko je država koja je među atraktivnijim destinacijama u svetu, a polako taj trend zahvata i naše tržište.
Verujte nam, kada se odvažite i bukirate put za Maroko, desiće se dve stvari – nećete moći dočekati da krenete i nećete želeti kući da se vratite.

Maroko je mesto u koje se ljudi lako zaljube, mi navodimo samo pet razloga zašto je to tako.

1. Maroko ima sve

od dugačkih peščanih plaža, nezaobilaznih pustinja, šarenih oaza, bujnih šuma pa do planina i bregova. Verovali ili ne, Maroko je u zimskoj sezoni popularna destinacija koja nudi mnoštvo zimskih sportova. Infrastruktura takvih mesta je na evropskom nivou.

2. Sahara

pustinja je neverovatna, neopisiva pojava. Pesak, nepregledni pesak i karavan kamila. Avantura koju vredi doživeti u životu. Svi koji žele otputovati u Maroko, na vrhu liste imaju i posetu Sahari. Na ovom mestu doživećete osećaj mrvice u nepreglednoj prirodi i osetiti koliko je ona moćnija od nas. Posebno preporučujemo noćenje u pustinji.

tura, pustinja, maroko, afrika, odmor
Sahara

3. Šoping

realno, ko šoping voli, svuda će naći nešto da kupi, pa makar i u pustinni flašu vode. Iskustvo kupovine, pazara ili šopinga u Maroku je nešto sasvim drugačije, jer tamo važe posebna pravila. Cene nisu jasno napisane i označene, čar je u cenkanju. Marokanci umeju da se uvrede ukoliko ne odgovorite na njihovu igru određivanja cena, pa pazite na to i cenkajte se čak iako to nije vaš stil, ipak ste na njihovoj teritoriji. Cena dobara obično je za trećinu manja od prvobitno ponuđene cene.

Maroko, kao i većina južnih zemalja, ima odličnu paletu začina, divne šarene garderobe i gomilu sitnica koji su odlični suveniri. Iskusni prodavci kakvi jesu, nagovoriće vas da kupite i nešto što niste hteli.

maroko, soping, kupovina, cenkanje, pijaca, market
Upustite se u čari cenkanja 🙂

4. Gradske ture

Maroko ne čine samo pesak, voda i sunce. Ova država poznata je po svojim gradovima. Rabat, Kazablanka, Marakeš, ovi gradovi su mesta koja vam oduzimaju dah. Ne možete da ih obiđete u jednom prepodnevu, pažljivo isplanirajte vreme za ova mesta, nemojte da se posle kajete što niste sagledali svu veličanstvenost ovih gradova.

  • Rabat je glavni grad. Nazivaju ga kraljevskim gradom. Tu možete da obiđete muzeje i saznate više o ovoj mističnoj zemlji.
  • Marakeš je nekadašnji glavni grad, najposećeniji među turistima. On je podeljen na novi i stari deo. Stari se naziva Medina. U ovom gradu sniman je i deo iz filma „Seks i grad“. Kao i svaki turistički centar, grad je bučan, krcat i šaren. Definitivno nije za one koji žele dosadu i mir.
  • Fez je glavni trgovački grad. Stari delovi grada su pod zaštitom UNESCO.
  • Kazablanka, pod nekadašnjom upravom Francuza a sada industrijski centar, poznata nam je iz kultnog crno belog filma sa Hamfri Bogartom i Ingrid Bergman. Zanimljivo je da je film zapravo sniman u Holivudu ali je Kazablanka pokupila sve prednosti spominjanja njenog imena u filmu. Turisti rado dolaze ovde.

5. Avantura

U Maroko ćete se jednostavno zaljubiti jer je potpuno drugačiji od naše države i od većine evropskih država uostalom. Za avanturiste, željne adrenalina i one koji rado napuštaju svoju komfortnu zonu tragajući za novim saznanjima i horizontima, Maroko je raj. Toliko boja, toliko zvukova, toliko slika koliko ćete na ovom putovanju upiti, dovoljno je da vas pregura preko dve sive jeseni i zime.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

17 − 2 =