Najlepša piva u Grčkoj – Top 5

Najlepša piva u Grčkoj – Top 5

Za pravo letovanje u Grčkoj vežemo more, masline, giros i sirtaki. Malo belog ili crnog vina uz ribu i to je to. Grčko pivo nije nešto što je poznato i izvikano među turistima a do nedavno ni među lokalcima. Obično većina nas pije točeno pivo u mestu u kome odseda i ne pita koje je.

via GIPHY

Pivo, rekli biste treba da ispuni samo jedan kriterijum – da utoli žeđ na grčkoj vrućini. Međutim, grčka piva umeju i da iznenade. Standardne marke piva koje možete u svakom restoranu i kafiću dobiti su Alfa, Fix i Mythos. Ova piva pripadaju upravo toj vrsti što samo ugase žeđ i osveže. Grci, pored svojih piva konzumiraju često i Hajneken ili Amstel. Pored silnih vina, uza, i grčkih rakija, pivo tek počinje da se probija na grčku scenu.

pivo, mitos, pice, grcka, leto, letovanje, osvezenje
Mythos, najpoznatije pivo Grčke

Turisti se od grčkih piva uglavnom odlučuju za ∴ Mythos. Ovo je jedino pivo koje je rasprostranjeno na međunarodnoj sceni. Myhos se izvozi u četrdeset zemalja širom planete. Fix pivo je jedno od prodavanijih u Grčkoj i postoji svetlo i tamno pivo ove marke.
Ono što grčka piva imaju, što većina svetskih marki nema je jedinstven miks. Jedno od najboljih piva je sigurno ∴ “Honey golden Ale”. 6,5 odsto alkohola i prožeto medom, ovo pivo je nešto novo što nemate prilike svaki dan da probate. Pivara Septem bavi se proizvodnjom piva koji je zapravo mešavina, ne klasično pivo kakvo mi poznajemo. Porter je njihovo pivo, malo slabije s manje promila ali zanimljivog ukusa. Mešavina hmelja i kafe sa notom višnje omame čulo ukusa, pozitivno naravno.

∴ Ali pivo, proizvod mikro pivare, jedno je od popularnih na grčkom tržištu. Ovo piće pripada Kraft kategoriji i prodaje se najviše u Solunu. Pivaru su pokrenuli mladi ljudi koji su prepoznali potrebu za ovim napitkom u Grčkoj.
Kakvi bi Grci bili kada ne bi svuda provukli svoju istoriju na koju su toliko ponosni. Tako su i pivarske industrije nazvale pivo po osvajaču Aleksandru Velikom. Pivo je, kao i ova istorijska ličnost, fascinantno i nezaboravno. Prvo što shvatite kada se uhvatite za flašu je da etiketa izgleda kao da je ostala još iz aleksandrovog vremena. Samo piće prijatna je mešavina koja miriše na med i oseća se na karamelu. Međutim, ekstremna slatkoća ovog piva čini da ne možete mnogo da popijete.

∴ Voreia pils, je definitivno u samom vrhu grčkih piva. Ukusno, sa primesom voćne note, ovo pivo odlično paše uz grčku klimu, grčku kuhinju i grčku atmosferu.
Većina iskusnih pivopija odlučuje se za probu lokalnog piva iz mesta u kome letuju. Grci su u proizvodnji piva kreativni i degustacija istog sa Grcima je uvek zabavno iskustvo.

pivo, grcka, top 5, letovanje, ukusi
Da se rashladite 🙂

∴ Nissos je pivo koje je, na internacionalnom takmičenju u kategoriji između 1.613 piva iz 42 države proglašeno za drugo najbolje. Zanimljivo je da je ovo, kao i većina drugih piva u Grčkoj, poteklo iz privatne male pivare koju su osnovali enuzijasti koji žele da grčko pivo usidre na vrh kvalitetnih svetskih piva.
Sa svim ovim informacijama vaše sledeće letovanje u Grčkoj trebali biste iskoristiti da isprobate Grčka piva, ali svesno da biste mogli da nam kažete slažete li se sa našim izborima.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

sixteen − one =