Put pod točkove i pravac avantura!

Put pod točkove i pravac avantura!

Ono što oči žele da vide u “belom svetu”, nisu prometni veliki centri gradova i šoping molovi. Nekad se pravi način, da bi iskusili svet, sastoji u tome da sednete u kola i odete negde na put.

Vožnja autoputevima i manjim putevima Evrope sprovešće Vas kroz skrivene zaseoke i zadivljujuća naselja. U svakoj zemlji postoji manje prometan put, i navešćemo najbolje puteve u Evropi koje jednostavno treba da iskusite.

1. Romantična ulica – Nemačka

put, putovanje, početak avanture, evropa, odmor
Vurcburg rezidencija

Poznata kao Romantična ulica, ova živopisna staza je oivičena zamcima, palatama, gradovima u zidinama i prirodnom lepotom. Savršeno za parove koji žele da se zagube. Romantična ulica počinje u Vurcburg rezidenciji, gde možete pogledati krasne freske na plafonu. Sledi, ako produžite ulicom, tzv. vinsko selo Tauberbišhofshaim koje je idealno za, npr. jedno popodne. Ili vožnja Tauber rekom i zamak na šancu pored. Uz put možete zapaziti i krater širine 15,5 milja. Nastao je usled udara meteora pre 15 miliona godina.

2. Verdon klisura – Francuska

Ljudi maštaju da posete Provansu, deo Francuske sa dolinama boje lavande, sa neopisivom klisurom Verdon, sa rustičnim selima i mnogo čarobne prirode. Sve ovo biste verovatno posetili više puta od silne lepote, a i da se uverite da ovo zapanjujuće mesto zaista postoji, jer je neverovatno lepo. Klisura Verdon ima jednu od najsnažnijih voda u Evropi. Ovom klisurom se možete spustiti do doline, videti Sent Kroa jezero, i posetiti Toronet opatiju, koja izgleda baš kao iz bajke.

put, francuska, odmor, putovanje,
Verdon klisura

3. Okrug Keri, Irska

Ko bi zamislio da putevi mogu da očaraju baš kao da su iz bajke? U bilo koje doba godine da dođete, okrug Keri Vas sprovodi kroz svet iz priča, kroz planinske vrhove, srednjevekovna sela i ruine, kroz neprijateljske obale oivičene klasičnim irskim pabovima. Na sred okruga, je Keri put, koji je u stvari pešačka staza duga 125 milja, koja vodi do Ros zamka i Rosbajk plaže.

4. Trollstigen, Norveška

Ime Trollstigen na engleskom jeziku znači Trolova staza ili Trolove stepenice. Ova krivudava ruta kroz planine ima oštra skretanja, zastrašujuće poglede, i dosta uzbudljivih momenta da Vas drži u neizvesnosti od početka do kraja. Za motoriste, preporučujemo da ponesu kameru da bi zabeležili vodopad Stigfosen ili da urade neki sadržajan selfi. Kako god, ono što istinski vodi Vaše putovanje ka Trollstigenu je putovanje puno adrenalina, koje iziskuje dobre navigacione veštine.

5. Put od Atine do Olimpije, Grčka

Mnogi takoreći podcenjuju kopneni deo Grčke, provodeći vreme na ostrvima, kada idu u Grčku. Na ovaj način (mada je Grčku za života teško obići) propuštaju se impresivni pejzaži i kultura kopna, kao i većinski deo istorijskih atrakcija.
Put se dakle započinje od Atine, obilazeći ruine Partenona. Na putu sa može dalje obići Sparta, ili ono što je ostalo na UNESCO listi. U Olimpiji možete odati počast mestu odakle su potekle olimpijske igre.

olimpija, atina, grčka, put, putevi
Polazna tačka je Partenon

6. Transfagarasan planinski put, Rumunija

Put Transfagarasan je često nazivan “najbolji put za vožnju na svetu”. Ovaj epitet je dobio zahvaljujući tome što predstavlja inžinjersko remek-delo, koje omogućava vožnju bez ikakve muke kroz tunele, preko viadukata, niz planinske strane i duž dolina. Jedna od najlepših tačaka za pravljenje pauze je Bran zamak (Drakulina kuća). Put započeti od Kurtea de Arđeš, a završiti u Kartišoari. Potrebno je 3 do 4 sata. Treba pomenuti da je put zatvoren od oktobra do juna, zbog snega, tako da treba planirati letnju ekskurziju.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 4 =